מהו סידור התפילה
ביהדות, אחת הפעולות המרכזיות, שמלווה את היהודי מרגע הקימה שלו בבוקר ועד עצימת העיניים בערב, היא התפילה. ישנן תפילות רבות, מסוגים שונים הנאמרות באירועים שונים ובהתאם לסיטואציות שונות.
ביהדות, התפילות לא נאמרות בספונטניות, מתוך מחשבה רגעית או ניסוח עצמאי, אלא מורכבות מטקסטים שחוברו עוד מימי קדם. כמובן, שיהדות נותנת מקום רב גם לבקשות ולתפילות האישיות, אך התפילות שמתקשרות למועדים ולמעשים הלכתיים, מוגדרות מראש.
התפילות, מרוכזות בסידור תפילה. סידור התפילה מחולק לפי נושאים, ותחת כל נושא ישנן התפילות המתאימות לאותו נושא. סידורי התפילה מוצאים לאור בנוסחים שונים, בהתאם לתפילות שסיגלה לעצמה כל עדה.
כמובן, שישנן התפילות המרכזית, המופיעות בכל סידור של כל עדה. העריכה של אותן תפילות מרכזיות, מיוחסת לרב עמרם גאון, גדול דור וראש ישיבה שחי במאה התשיעית לספירה, וריכז וסידר את שלד סידור התפילה המוכר לנו כיום.
ניתן לומר אפוא, כי סידור התפילה הוא אחד המרכיבים המרכזיים ביותר בחי היהודי שומר המצוות, ועל מנת להעמיק את הבנתכם והקפתכם בו, ננסה להציג בפניכם את התכנים המרכזיים של סידור התפילה.
נושאי התפילות
התפילות השגרתיות
במהלך יום שגרתי של יהודי שומר מצוות, הוא מחויב בשלוש תפילות מרכזיות. אותן תפילות נקראות שחרית, מנחה וערבית. תפילת השחרית נאמרת עם הקימה בבוקר. תפילת מנחה נאמרת בצהריים ותפילת ערבית בלילה. תפילות אלו מסודרות בדרך כלל בתחילת סידורי התפילה, שכן הן התפילות הקבועות אותן מתפלל כל יהודי כל יום.
נוסף על תפילות אלו, קיימות מספר תפילות קטנות כמו תפילת קריאת שמע, אותה קורא היהודי על מיטתו קודם השינה, או תפילות הדרך, אותה קורא היהודי בעת נסיעה ארוכה, פרקי תהילים שבעזרת מחשבון גימטריה ניתן לבחור פרק ולקרוא בהתאם לסיטואציה.
תפילות השבת
חלק מרכזי נוסף בסידור התפילה, הוא תפילת השבת. השבת היא יום אותו חווה היהודי שומר המצוות פעם בשבוע, ובמהלכו הוא מתפלל תפילות מיוחדות, עורך סעודות משפחיות, ומקיים מצוות מיוחדות. תפילות השבת ארוכות יותר מתפילות ימי החול, והנוסח שלהן שונה מאותן תפילות. לכן, תפילות השבת מרוכזות בחלק נוסף של הסידור.
תפילות המועדים
מעגל השנה היהודי, כולל בתוכו מגוון של תאריכים מיוחדים, הנקראים חגים. בחגים, מחוייב היהודי במגוון מצוות ייחודיות, שלא מאפיינות יום שגרתי בחיי היהודי. לדוגמה, בסוכות קיימת מצווה להקים סוכה, לשבת בה ולברך בה ברכות מיוחדות ולהתפלל תפילות מיוחדות, בחנוכה, מחויב היהודי להדליק חנוכייה, לברך ברכות מיוחדות ולהתפלל תפילות נוספות.
לכן, חלק נוסף בסידור התפילה, הוא חלק המוקדש לחגים ותאריכים מיוחדים. בחלק זה מרוכזות התפילות לפי סדר הופעת החגים בדרך כלל, תוך ציון מנהגים, ברכות ומצוות אופייניות לחג.
כך ניתן לחלק באופן בהיר ומסודר את סידור התפילה.